Varför den empatiska ledaren är den bästa!

Motivation1Varför den Empatiska Ledaren är Den Bästa Ledaren
Översatt av: Ihrén Abrahamsson

Simon Sinek hade redan skrivit en bäst säljare om Teamwork och varit med på TED Talks, som visats för över 17 miljoner människor när han upptäckte hemligheten till ledarskap som numer är hans filosofi.

Upptäckten kom under ett samtal med en officer i marinkåren där de pratade om vad det är som gör att de kommer varandra så extremt nära och litar så villigt på varandra med sina liv. Gå in på vilken mäss som helst och se hur de ställer upp när de ska äta. Den yngsta äter först och de följer rangordningen och ledarna äter sist. Den här praxisen finns inte i någon regelbok, marinkåren gör det för att de ser ansvar som en del av ledarskapet.

Samtidigt som många människor tänker på ledarskap som rank, kraft eller ett privilegium, tror marinkåren att sann ledarskap är viljan att sätta andras behov framför dina egna. På grund av detta fick hans senaste bok titeln Leaders Eat Last: Why Some Teams Pull Together and Others Don’t— en uppföljare till hans bok Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action.

I Leaders Eat Last, föreslår den 40 år gamla Sinek ett koncept av ledarskap som har väldigt lite att göra med autoritet eller att vara chef. Ledarskap handlar enligt Sinek om att lyfta andra till att göra vad de inte trodde var möjligt. Framgångsrika organisationer prioriterar att ta hand om sina anställda och som respons till det här gör de anställda allt de kan för att ta hand om varandra och organisationen. Oansett om vi leder en armé, multinationella företag eller har ett hemkontor menar Sinek att vi alla har ansvaret att bli de ledare vi själva önskar oss.

En Biologi Lektion
Vi människor är utrustade med ett sätt som uppmuntrar oss att inte bara skydda oss själva utan också andra. Vi har fyra primära neurokemikalier – endorfin, dopamin, serotonin och oxytocin (alla är avgörande för en normal och frisk hjärnfunktion) som bidrar till våra positiva känslor av lycka, stolthet, glädje, presentation och självförverkligande. De får oss att må bra (när de är i balans) och är viktiga för vår långsiktiga överlevnad.

Endorfiner och dopamin är vad Sinek kallar “själviska kemikalier”. När de utsöndras kan vi hålla fast vid uppgifter vi måste får gjort för att lyckas som individer. Endorfiner döljer fysisk smärta med välmående. De kan producera eufori som “the runner´s high” eller som under tidig stenåldern – ge oss styrka att spåra bytesdjur mil efter mil för att kunna skaffa mat. Dopamin ligger bakom den varma vågen av tillfredsställdhet vi upplever när vi avslutar ett projekt eller når ett mål på väg till ett ändå högre mål. Känslan av tillfredställelse vi får när vi kan kryssa för något på vår “lista” av saker vi ska göra kommer ifrån dopamin och den frigjorda nivån av dopamin ökar när vi säger ja till en större utmaning. “Jo större mål, desto mer krävs det av oss och desto mer dopamin bildas” säger Sinek. “Det är därför det känns riktigt bra att arbeta hårt för att lyckas med något. Något som kommer fort och lätt kanske bara ger oss en liten kick, om ens en alls. Det finns ingen biologisk uppmuntran att inte göra någonting.”

Serotonin och oxytocin är “osjälviska” kemikalier. Serotonin är den molekulära manifestationen av stolthet – vi känner den när vi upplever att andra tycker om eller respekterar oss. På en djupare nivå, vi behöver känna att vi och det jobb vi gör är uppskattat av andra, speciellt dem vi möter ofta. Det här förstärker banden mellan förälder och barn, lärare och student, coach och klient, chef och anställd, ledare och efterföljare. Samtidigt som oxytocin har effekten att främja empati och tillit så kan de här banden kan förstärkas ytterligare. I motsatts till de omedelbara tillfredsställelsen som dopamin ger, har oxytocin en långsiktig effekt som ökar desto mer vi knyter an till någon. När vi lär oss att lita på någon och de blir trygga att lita på oss – desto mer oxytocin skapas. Det här är den kemiska manifestationen av kärlek “det är grunden till det varma vi upplever” säger Sinek. När vi är i goda vänners lag, med familjen och nära kollegor kommer en våg av oxytocin som gör oss generösa och stärker kontakten mellan oss.

Homo sapiens utvecklade en gruppinstinkt tack vare dessa samarbetsvilliga kemikalier. Vi upplever trygghet när vi är en del av en grupp. “Tilliten till att vi kan möta det som är farligt beror på hur trygga vi känner oss i en grupp” säger Sinek. “Att vara i periferin är farligt. Ju mer ensam vi är desto mer utsatta är vi för rovdjur än någon som är tryggt omringad och uppskattad av andra.”

Bortom Reptil Hjärnan
Om du bara drevs av endorfiner och dopamin hade du haft en reptilhjärna. Krokodiler säger Sinek agerar enbart med “jag först” instinkter. När två hungriga krokodiler upptäcker ett kadaver som flyter längs med älven, kastar sig båda efter det. Den snabbare och starkare av de två kommer att äta var enaste liten bit av kadavret utan att lämna en smula till den andra krokodilen. “Det finns ingen del i reptilhjärnan som förespråkar samarbete” säger Sinek.

Sinek erkänner att det är vanligt med reptil beteenden i ledelsen i många företag idag – många miljöer kortsluter helt enkelt vår kapacitet för samarbete och medkänsla och förespråkar istället paranoia, cynism och egenintresse. “I militären ger vi medaljer till dem som offrat sig för andra,” säger Sinek. “I affärsvärlden ger vi bonusar till dem som tjänade på andras uppoffringar.”

Krokodilbeteenden funkar för väldigt få människor i en organisation, åtminstone ett tag. “Du kan absolut ha framgång där ledarna är de som äter först,” säger Sinek. “Men den framgången kommer att vara kortvarig. Under hårda tider kommer människor inte att försöka rädda en ledare om de inte har kännt att hon eller han har satt deras intresse först. Du kan få ett lejon att göra vad du vill genom att piska det, men förr eller senare kommer det tillbaka och biter dig.”

Att sätta vinster framför människor var en av grunderna till att så många banker och låneföretag behövde räddas genom räddningsauktioner efter börskrashen 2008, säger Sinek. Jämför det med återförsäljaren Costco. “Människor kritisterar ibland Costco på grund av deras låga aktie men det är bara sant om du evaluerar dem på kvartalsbasis. Om du ser över decennium, ser en långsam och stabil växt. Om du investerade en dollar i Costco och en dollar i General Electric i 1986 hade du tjänat cirka 600 procent på din investering i GE och 1,200 procent i Costco.”

När ekonomin krashade och berörde detaljhandeln i 2009, godkände Costcos VD James Sinegal samtidigt en löneförhöjning på 1,5 dollar per person och insisterade att i en dålig ekonomi “borde vi lista ut hur vi kan ge mer (till arbetarna), inte mindre.” Idag betalar de sina anställda i genomsnitt 21 dollar per timma i jämförelse med Wal-Marts 13 dollar och Costco har därmed otroligt låg omsättning – mindre än 10 procent per arbetare.

Det Handlar om Empati
Sinek säger att de studier han gjort för sin senaste bok har förändrat sättet han driver både sitt eget liv och sitt egen företag. “Lektionen jag lär mig är att jag är helt obetydlig själv. Min succe beror helt på de människor jag jobbar tillsammans med – de människor som förenar sig med mig i min vision. Det är mitt ansvar att se till att de arbetar efter sin bästa kapacitet.”

Empati – förmågan att erkänna och dela andra människorsk känslor – är det viktigaste verktyget i en ledares verktygslåda, tror Sinek. Den kan uttryckas med väldigt enkla ord. “Är du OK?”

Det är vad en effektiv ledare frågar en anställd, iställer för att kommendera “Städa ditt skrivbord” när han eller hon är långsam. Det är något du frågar en klient när en tidigare harmonisk relation blivit jobbig. “Jag tror verkligen på en tyst konfrontation,” säger Sinek. “Om du har en bra arbetsrelation med någon och den plötsligen har blivit dålig, tror jag på att säga något som, “När vi började var vi båda så entusiastiska och det är väldigt svårt nu. Är du OK? Har det hänt något?

Sinek har själv tränat på att bli mer empatisk genom att vara uppmärksam på dagliga gester, som att hålla upp dörren till hissen för andra eller att fylla upp kaffemaskinen. En liten snäll gest frigör lite “må bra” oxytocin. “Att vara omtänksam har effekt,” säger Sinek. “Vid dagligt utövande där vi sätter någon annans välmående först har en ömsesidig effekt i relationer, med vänner, på det sätt vi behandlar våra kunder och kollegor.”

Om Sinek låter som någon som sjunger “Kumbaya” vid lägerelden bryr han sig inte om. “Jag är den första som erkänner att jag är en idealist. Leaders Eat Last är en vision för framtiden. Den förklarar varför vi är där vi är idag och hur vi kan förändra det”.

“Sant ledarskap handlar inte om ett fåtal som sitter i toppen. Det är ansvaret till dem som hör till en grupp – och det innebär oss alla. Vi måste alla jobba för det här, ta risker och sätta våra egna intressen på andra plats – inte alltid – men när vi måste.”

Det här inlägget postades i Artiklar, Biologi, Budskap, Empati, Ledarskap, Världen. Bokmärk permalänken.

Kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s