5 Effektiva vägar till mer glädje! :-)

balloon ladyDe flesta av oss har fått lära oss att det  inte finns mycket vi kan förändra i livet. Vi har fått med oss både det ena med det andra av våra föräldrar och förfäder in i våra liv.
Men enligt en studie har det visat sig att bara omkring 50% av en individs upplevelse av glädje baseras på genetik. 10-20% baseras på yttre omständigheter som till exempel hälsa och inkomst.

Det bästa i den här studien gjord av Sonja Lyubomirsky och hennes kollegor är att upp till 40% av en individs upplevelse av glädje baseras på avsiktlig handling – alltså vad vi gör från moment till moment varje dag. De här beteendena eller handlingarna har potentialen att både minska eller öka vår upplevelse av glädje.

Vad är då de avsikliga handlingar som kan ge oss mer glädje?

1. Aktivitet
Studier visar att fysisk aktivitet är en av de mest effektiva sätten att öka upplevelsen av glädje – till och med så effektiv att endel studier visar att det fungerar lika bra som antidepressiv medicin och att de dessutom har en längre effekt. Problemet är bara att när vi känner oss nere har vi sällan lust att komma ut och gå eller springa. Men kom ihåg att det kan vara ok att gå en liten tur runt kvarteret. Du behöver inte springa en mil eller gå på gym.

2. Gör något nytt
Ett av de största hindren för att hitta mer glädje i livet är att vi anpassar oss väldigt lätt. Vi blir fort vana vid det vi ser och upplever över tid. När det kommer till glädjande ting i livet har det dessvärre samma effekt och vi blir snart inte lika glada över att kika på lustiga youtube klipp i längden. Konsten är alltså att våga utmana dig själv i att hitta på något nytt lite då och då. Då blir också glädjen mer bestående.

3. Gör något för andra
En av de bästa sättet att hitta mer glädje i livet är att hjälpa andra. Studier visar till exempel att spendera pengar på andra leder till mer glädje än om du spenderar pengarna på dig själv. Du kan till exempel ge bort donationer på en väns födelsedag. Men det här handlar inte bara om pengar, du kan lika gärna skicka kärleksfulla tankar, uttrycka din tacksamhet och ditt stöd för andra. Ge dem som har det riktigt jobbigt eller utmanande en varm kram – det funkar också fint.

4. Gör något kul och se till att njuta samtidigt
Studier visar att förmågan att njuta av positiva upplevelser är en viktig ingrediens för att hitta mer glädje. Att njuta innebär att verkligen känna skönheten av en upplevelse när den sker istället för att låta tankarna föra dig bort ifrån den. Ibland är det bästa sättet att hitta något litet och enkelt att glädjas över, något som du annars kanske missar.

5. Gör ingenting
De flesta av oss kommer alltid att hålla utkik efter nästa upplevelse, händelse eller person vi tror kommer att göra oss lyckligare. Det är inget fel med att försöka förbättra ditt liv men ibland kan vi fastna i en cykel av oändligt strävande efter något annat – och det känns sällan bra i längden. Ibland är det lättast att hitta glädjen i de situationer där vi inte försöker åstadkomma någonting eller när vi inte längre önskar att saker och ting var annorlunda än de faktiskt är.

Lycka till!

Det här inlägget postades i Artiklar, Framgång, Glädjen. Bokmärk permalänken.

Kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s